top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

6 tips voor een gesprek met een uitgever

Je opent je mail en je kan het bijna niet geloven: een uitgever wil met jou in gesprek over het publiceren van je manuscript! Je ademt diep in en uit en leest de mail nogmaals door. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn… Dus je besluit kritisch te zijn en je goed voor te bereiden. In dit blog geef ik je 6 tips om over na te denken voordat je om de tafel gaat zitten met een uitgever.



Voorkom teleurstellingen

Helaas ken ik genoeg verhalen van schrijvers die achteraf helemaal niet blij waren met hun uitgever. Zoals Karin. Zij betaalde een flink bedrag en was supertrots toen ze haar boek in handen had. Totdat ze erachter kwam dat er allerlei spelfouten in de tekst stonden. En dat ze zelf bij de lokale boekhandels langs moest gaan om te zorgen dat haar boek in de winkel werd neergelegd. Aan promotie deed de uitgeverij, naast het versturen van een persbericht, niets…


Dat wil jij natuurlijk voorkomen! Gelukkig zijn lang niet alle uitgevers zakkenvullers die het liefst zo weinig mogelijk doen voor zo veel mogelijk geld. Het belangrijkste is dat je een uitgever kiest die past bij jou, bij je boek en bij je lezer.


Aan de hand van deze 6 vragen kun je het gesprek met de uitgever goed voorbereiden:


1. Hoe voelt het?

Is er een klik tussen jou en de uitgeverij? Dat is echt van belang bij het uitgeeftraject. Je zit namelijk langere tijd aan ‘elkaar vast’.


2. Waarover kun je onderhandelen?

Een standaard contract geeft de schrijver 10% royalties. Eventueel kun je onderhandelen over een hoger percentage vanaf een bepaald aantal exemplaren, bijvoorbeeld 12% vanaf 10.000 en 15% vanaf 25.000. Maar voor een debutant is 10% royalties helemaal niet gek.


Waar je ook over kunt onderhandelen is het onterugvorderbaar voorschot. Meestal ontvangt een auteur een voorschot bij het tekenen van het contract en/of bij het aanleveren van het manuscript. Doorgaans komt dit overeen met de 10% royalties die de auteur zou verdienen bij de verkoop van de eerste oplage. Stel, er worden 2000 exemplaren gedrukt van een boek dat € 20,- exclusief btw kost. Dan krijgt de auteur een voorschot van € 4000,- Dat is onterugvorderbaar, dus het maakt niet uit of alle exemplaren inderdaad worden verkocht.


3. Wil je je eigen boeken verkopen?

Hoe is het financieel geregeld met boeken die je zelf verkoopt? Vaak krijg je een x aantal exemplaren van de uitgeverij en mag je zelf exemplaren verkopen tegen boekhandelskorting (jij krijgt dan 10% royalties + 40% boekhandelskorting en de uitgever krijgt de andere 50%).


Word je verplicht om een groot aantal exemplaren zelf in te kopen? Let dan goed op, want de kans is groot dat de uitgeverij met jouw investering al uit de kosten is en verder weinig voor je doet.



4. Wil je zelf investeren?

Traditionele uitgeverijen vragen nooit om een financiële bijdrage van de auteur. Maar tegenwoordig zijn er allerlei tussenpersonen en selfpublishing diensten die je tegen betaling kunnen helpen met het uitgeven van je boek. Bedenk van tevoren goed wat je wil besteden en kijk kritisch of je waar krijgt voor je geld (zie tip 5). En ook als de uitgeverij niet om een bijdrage vraagt, kan het interessant zijn om te investeren in een boeklancering of bijvoorbeeld social media marketing uit te besteden.


5. Wat zijn de verwachtingen?

Wat verwacht jij van de uitgever en wat verwacht de uitgever van jou? Denk bijvoorbeeld aan promotie en distributie. Ik hoor vaak dat schrijvers teleurgesteld zijn in wat de uitgeverij aan promotie doet voor hun boek. Maar jij als auteur bent het merk en het gezicht van het boek. Dus de marketing draait om jou. Laat jezelf zien!


6. Wat wil je met jouw boek bereiken?

Vertel de uitgever over je schrijversdromen en toekomstplannen met betrekking tot je boek(en). Zorg dat jullie ambities op één lijn staan.


Ten slotte wil ik je deze tip nog meegeven: als een uitgever daadwerkelijk aan de slag gaat met je manuscript, zorg er dan voor dat het niet meer bij andere uitgeverijen ter overweging ligt. Zo ga je met respect om met jouw uitgeverij-to-be. Succes!


Hulp nodig bij het vinden van de juiste uitgever voor jouw boek? Tijdens de Boek Succes Sessie kun je me twee uur lang alles vragen over verschillende uitgeverijen en publicatiemogelijkheden.



149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page