top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

Waarom jij je boek nog steeds niet geschreven hebt

Een boek schrijven; je droomt er al jaren van. Toch komt het er telkens niet van. Je stelt het uit. Want er is altijd iets wat je aandacht vraagt. Of een reden waarom het nu niet goed uitkomt. In dit blog laat ik zien wat er achter de meeste smoesjes schuilt.



Wat is jouw favoriete schrijfsmoesje? Ik vroeg het verschillende schrijvers, coaches en ondernemers en daaruit kwam deze top 5:


Top 5 excuses om je boek niet te schrijven

  1. Ik weet niet waar ik moet beginnen

  2. Ik heb geen tijd

  3. Wie zit er op mijn verhaal te wachten?

  4. Wie ben ik om een boek te schrijven?

  5. Ik weet niet hoe… (ik het moet structureren, vormgeven, uitgeven enzovoort)


Waar de meeste smoesjes écht over gaan

Smoesjes als ‘ik heb niet genoeg tijd’ zijn een rookgordijn. Het gaat namelijk bijna nooit echt om de tijd. Meestal ligt er een diepere reden onder.


Angst.


Angst voor kritiek. Angst om niet goed genoeg te zijn. Wat als ik al die tijd erin steek en het voor niets zal zijn? Of als ik zal falen?



We willen onze angst liever niet onder ogen zien. Maar als je geen licht laat schijnen op die angsten, dan verandert er niks. Misschien werk je één smoesje weg, maar dan komt er gewoon weer een nieuw smoesje overheen om de angst toe te dekken en te sussen. En blijf je jezelf tegenhouden. Dus laten we eens kijken wat er gebeurt als die angst om de hoek komt kijken.


Wat is jouw reactie?

Hoe reageer jij op angst? Vlucht-, vecht- of bevries-reactie kennen we inmiddels wel. Maar weet je dat er nog veel meer reacties zijn op een bedreiging? Ook als die bedreiging slechts in je hoofd plaatsvindt. Omdat je je druk maakt wat andere mensen van je boek zullen vinden. Of omdat je je voorstelt wat voor engs er zal gebeuren als je open en eerlijk je verhaal vertelt.


Zo kun je behalve vechten, vluchten of bevriezen ook:

  • beschermen (de kinderen of zwakkeren in veiligheid brengen)

  • bevrienden (beschutting zoeken in een groep)

  • tot bedaren brengen (bijvoorbeeld de aanvaller kalmeren door hem te geven wat hij wil)

Wat is jouw reactie op de angst dat je (boek) niet goed genoeg zal zijn?


Deze reacties zijn niet per se verkeerd. Soms werkt het juist heel goed om samen te gaan schrijven, feedback te vragen of je idee nog even te laten bezinken. Voor elke reactie is er een gezonde en een minder gezonde invulling.


Zodra je jouw reactie herkent, kun je een bewuste keuze maken. Om niet gelijk in je automatische respons te schieten. Om de angst te voelen, en het tóch te doen.


Kun je wel een zetje in de rug gebruiken om te stoppen met smoesjes en te starten met schrijven? Download het gratis e-book 9 schrijfsmoesjes die je tegenhouden om te schrijven en ontvang direct 9 oefeningen om ze te overwinnen, zodat je vandaag nog gaat schrijven.

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page