top of page
Foto van schrijverEveline Broekhuizen

Wat doet een literair agent?

Een literair agent helpt schrijvers met het vinden van een uitgever. Maar wat veel interessanter is: hij helpt ook met de onderhandelingen van vertaal- en filmrechten én staat je bij met promotie en PR. In dit blog vertel ik je meer over de voor- en nadelen van het inhuren van een literair agent.


Een literair agent gaat jouw boek niet naspeuren op zoek naar foutjes.

En hij controleert ook niet of je je aan de Wet op de Vaste Boekenprijs houdt ;-)


In Nederland wordt weinig met literair agenten gewerkt, simpelweg omdat de afzetmarkt te klein is en er maar weinig uitgeverijen zijn. Als je een boek in het Engels schrijft, dan kun je je voorstellen dat het handig is om contact te hebben met één literair agent, die voor jou de rechten regelt in de VS, Groot-Brittannië, Australië enzovoort.


Voor- en nadelen van een literair agent

Het voordeel van een literair agent voor Nederlandse schrijvers is dat de kans veel groter is dat een gerenommeerde uitgever je manuscript leest en in overweging neemt, als het via een agentschap wordt toegestuurd. Nadeel is alleen wel dat jouw publicatievoorstel dan eerst moet opvallen tussen al die andere manuscripten die naar de literair agent worden gestuurd!


Een ander voordeel is dat een literair agent op commissiebasis werkt: je hoeft dus niet te betalen totdat je boek daadwerkelijk is uitgegeven en wordt verkocht. Nadeel is ook dat je van je 10% auteursroyalty’s waarschijnlijk nog een paar procent moet afdragen. Het wordt dus vooral interessant als je ook geboekt wordt voor lezingen, als je boek vertaald wordt en/of als er een film of tv-serie van wordt gemaakt. Ook dan snoept de agent een stuk van je inkomsten af, maar ze staan je bij in de onderhandelingen en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen.


Welke literair agenten zijn er?

De grootste literair agentschappen in Nederland zijn:


Er zijn ook literair agenten die zich alleen bezighouden met de verkoop van vertaal- en filmrechten (Shared Stories Rights Agency) of de promotie en pr van auteurs (Dorine Holman).


Meerwaarde schrijfcoaching

Het voordeel van een schrijfcoach ten opzichte van een literair agent, is dat een schrijfcoach je kan begeleiden vanaf de eerste stappen in het schrijfproces, zelfs al heb je alleen nog maar een vaag idee. Een literair agent zal altijd kijken naar de commerciële mogelijkheden en potentie van jouw boek voor een breed publiek. Een schrijfcoach bekijkt jouw boekidee vanuit jouw missie: wat wil jij bereiken met je boek, wat betekent succes voor jou?


Bovendien is een literair agent vooral gericht op traditionele uitgeverijen, terwijl er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om je boek te publiceren. Vooral voor ondernemers die direct contact hebben met hun potentiële lezers kan dit interessant zijn.


Als schrijfcoach geef ik onafhankelijk uitgeefadvies op maat. Ben jij benieuwd naar de potentie van jouw boek en wil jij weten welke manier van uitgeven bij jou past? Plan de Boek Succes Sessie in: twee uur sparren over succesvol schrijven en uitgeven.




48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page