Wanneer je je boek wil publiceren kun je alles zelf doen of alles overlaten aan een uitgeverij. Maar er is nog een derde optie: een hybride uitgeverij. De voordelen en rode vlaggen van hybride uitgeven lees je in deze blog.
Hybride uitgeven is een tussenvorm tussen selfpublishing en een traditionele uitgeverij. Het wordt ook wel een dienstverlenende of faciliterende uitgeverij genoemd. Of het wordt gewoon gepresenteerd als 'uitgeverij'. Daarom is het belangrijk om goed op te letten als je met een uitgever in zee gaat.
3 manieren om je boek uit te geven:
Bij de traditionele manier van uitgeven investeert de uitgeverij in jou en je boek. De redactie, correctie, het ontwerp, het drukken, distribueren en verkopen wordt betaald en geregeld. En jij krijgt 10% van de netto verkoopprijs.
Bij selfpublishing regel en betaal je zelf de redactie, correctie, het ontwerp, het drukken, distribueren en verkopen van je boek. Je investeert hierin en ontvangt ook alle opbrengsten.
Bij hybride uitgeven betaal je een uitgeverij om de redactie, correctie, het ontwerp, het drukken, distribueren en verkopen van je boek te regelen. Je ontvangt zelf een deel van de opbrengsten, minus de commissie voor de distributie/verkoop/marketing per verkocht exemplaar die naar de hybride uitgeverij gaat.
Meer over de eerste twee manieren lees je in het blog 'Je boek uitgeven: hoe doe je dat?'
Voordelen van hybride uitgeven:
Je hebt één aanspreekpunt voor alle fases in het uitgeefproces.
Je hoeft niet zelf alles uit te zoeken zoals het aanvragen van een ISBN, aanmelden bij het CB en het opmaken van een barcode.
De kwaliteit wordt gewaarborgd. Een goede hybride uitgever geeft niet zomaar elk boek uit maar alleen boeken waarin hij gelooft. Hij verbindt er zijn goede naam aan en verhoogt de kwaliteit van het boek door gedegen redactie, correctie en vormgeving.
Waar moet je op letten bij een hybride uitgever?
Het verschil tussen een selfpublishing platform dat je helpt met uitgeven in eigen beheer (zoals Pumbo en Boekengilde) en een hybride uitgeverij is soms lastig te ontdekken. Wat wel heel zichtbaar is: een hybride uitgever verbindt letterlijk zijn goede naam aan het boek; het logo staat dus op de cover en de rug. En een hybride uitgever gaat dus niet zomaar met elke auteur in zee zonder het manuscript te bekijken en persoonlijk kennis te maken met de schrijver.
Ook kleine, reguliere uitgeverijen experimenteren met hybride uitgeven. De auteur wordt bijvoorbeeld gevraagd om een eigen bijdrage voor de drukkosten en de uitgeverij krijgt 20% van de netto verkoopprijs voor de marketinginspanningen.
Hieronder vind je de rode en groene vlaggen waar je op moet letten bij het kiezen van een dienstverlenende uitgeverij.
Rode vlaggen:
Let op als je een eigen bijdrage moet doen én zelf je eigen exemplaren moet inkopen.
Let op als er geen redactie plaatsvindt of als je zelf een redacteur moet zoeken.
Let op of je boeken gedrukt worden of dat er met printing on demand gewerkt wordt, waarbij een exemplaar geprint wordt zodra dit besteld wordt. Dat scheelt hoge investeringen vooraf, maar gaat gepaard met een hoge kostprijs per stuk en de kwaliteit van het printwerk wil nog weleens tegenvallen...
Wat doet de uitgever aan marketing, publiciteit en promotie? Als auteurs ergens achteraf ontevreden over zijn (ongeacht de manier van uitgeven), dan betreft het de marketing- en promotie-inspanningen van de uitgeverij. Dus maak duidelijke afspraken over wat je kunt verwachten én wat er van jou als schrijver wordt verwacht.
Benadert de uitgever de boekhandel actief? Dat je boek bij elke boekhandel te koop zal zijn, wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk op de plank of op tafel ligt. Vaak betekent het alleen dat de boekwinkel je boek bij het CB (het centrale distributiebedrijf voor boeken) kan bestellen.
Groene vlaggen:
Er vindt selectie plaats bij de poort; niet elk manuscript wordt klakkeloos gepubliceerd
De uitgever begeleidt niet alleen het project maar ook de auteur.
De uitgever denkt mee over de oplage, prijs en verkoop; hoe kan je de uitgave rendabel maken?
Interessante hybride uitgevers:
Aurora Concepts (beluister mijn podcastinterview met uitgever Donata van der Rassel)
De ene manier van uitgeven is niet per se beter dan de andere, het gaat erom wat er bij jou, je boek en je lezer past. Doe de gratis quiz 'Zelf uitgeven of een uitgever vinden' om erachter te komen wat voor uitgever bij jouw wensen aansluit.
Comments